سبک زندگی طب ایرانی وبلاگ

خواص انار در طب سنتی

خواص عمومی انار عبارتند از تولید خلط صالح در بدن، افزایش اشتها، پاک کننده و بازکننده و ملین مزاج، تصفیه کننده خون، تقویت کبد، رفع طپش قلب و درد سینه و سرفه‌های شدید و چاق کننده بدن.

یکی از بهترین میوه‌ها برای بهبود بیماری‌های التهابی روده، انار است. خوردن انار شیرین‌ مایل به ترشی همراه با پرده‌ها و قدری از پیه سفید آن هنگام اسهال و دفع خون در بیماری‌های کولیت اولسرو و کرون بسیار مفید است.

همه قسمت‌های انار خاصیت قبض (جمع کنندگی) دارد. هر چه انار ترش تر باشد این خاصیت بیشتر است. دانه انار از آب انار قبض و خشک کنندگی بیشتری دارد.

این دو خاصیت در پوست انار بیش ازدانه انار و در گل انار بیش از پوست انار است و نکته مهم اینکه اگر انار را آبگیری کنیم تفاله آن بیشترین قوه قبض را خواهد داشت.

انار تولید کننده خون صالح است

انار تولید کننده خون صالح است اما خون کمی از انار تولید می‌شود که در اصطلاح طبی به آن قلیل الغذا می‌گویند، یعنی عذائیت آن کم است.

انار نفاخ است یعنی وقتی انار خورده می‌شود پس از هضم در معـده بخاراتی از آن حاصل می‌شود که اگر در خوردن انار زیاده‌ روی شود باعث سـنگینی سر می‌شود که این موضوع برای اعصاب بخصوص اعصاب بینـایی مضر است(در صورتی که این اعصاب ضعیف باشند).

جالب اینجاست افرادی کـه مشروبات الکلی مصرف کرده باشند با خوردن انار از شدت مستی و آسـیب بـه اعصابشان کاسته می‌شود چون انار با قدرت قبضی که در معده دارد مانع صعود یا بالارفتن بخارات شراب می‌شود.

از آن جالب تر اینکـه دانه انار خشک شده در مصرف کنندگان مشروبات الکلی بهتر از انار تازه اثر دارد همچنین خوردن آب خیسانده انار خشک موثرتر از خوردن آب انار در این مورد است.

و از طرفی چون طبیعت انار سرد است، ابخره یا بخارات حاصله از شراب را سرد می‌کند بـه خصوص در افراد گرم مزاج این خاصیت پررنگ تر است.

خواص انار در طب ایرانی

انار را در عربی رمان می‌نامند. انار دارای انواع بری و بستانی است و بهترین آن بستانی شیرین و بی‌دانۀ آن است که املسی نام دارد، این نوع انار لطیف‌تر از سایر انواع دیگر است.

همانطور که ذکر شد انار نفاخ است و از این جهت در گرم مزاجان باعث نعوظ می‌شود، همچنین انار ادرار آور و ملین طبع و باعث تشنگی است و خوردن آن بعد از غذا در گرم مزاجان باعث عبور سریع غذا از معده می‌شود.

انار جهت تصفیه روح کبدی و تقویت کبد و یرقان یا زردی و طپش قلب و درد سینه و سرفه ناشی از گرمی و تصفیه صوت و چاق و فربه کردن بدن مفید است، در ضمن انار برای رفع خارش و نیکویی رنگ رخسار نافع است.

طبع انار در طب سنتی

طبع انار گرم است یا سرد؟ به نظر حکمای طب سنتی ایران در کل و به صورت مطلق طبیعت یا طبع انار سرد و تر است. اما ترشی و شیرینی انار در طبیعت آن تاثیر گذار است.

انار از نظر مزه به سه دسته تقسیم می‌شود. نوع اول انار شیرین (املسی) است که طبع آن سرد به اعتدال و تر است. نوع دوم انار تُرش و شیرین یا میخوش (به عربی مز) است که طبیعت آن در سردى و ترى مائل باعتدال است، نوع سوم انار تُرش (به عربی حامض) است که طبع آن سرد و خشک می‌باشد.

انار تصفیه کننده روح کبدی و تقویت کننده کبد است.

ایا انار چاق کننده است

بیشتر خوردنی های شیرین، غذائیت زیادِی دارند و تولید کننده خلط خون هستند، انار شیرین نیز از این قاعده مستثنی نیست و در فربه کردن بدن تاثیر دارد. اما این خاصیت در افرادی مزاج گرم و خشک دارند بارزتر است.

انار شیرین رطوبت بیشتری به بدن می‌دهد همچنین به خاطر گرمایی که در طبیعت خود دارد، تحلیل برنده و بازکننده است و به مجاری داخلی بدن نیز لینت می‌بخشد.

رب انار

در بین عموم مردم رب انار به عنوان چاشنی غذا و افزودنی استفاده می‌شود، این رب از جوشاندن و غلیظ کردن آب انار به دست می‌آید که در تهیه غذاهایی مانند فسنجان، اکبر جوجه و شامی‌کباب لرستانی کاربرد دارد.

برای تهیه رب انار اگر دانه‌ها بیش از حد تحت فشار قرار بگیرند، آب انار تلخ می‌شود. در روش سنتی تهیه رب انار، پس از آب‌گیری انار، آب آن را در ظرف‌های مسی ریخته و ساعت‌ها می‌جوشاندند تا به قوام شربت برسد.

رب انار صفرا را فرو می‌نشاند و مقوی کبد است.

خواص رب انار در طب سنتی

رب انار سرفه را نفع می‌دهد و نفث الدم را سودمند می‌آید و شکم را نرم می‌کند. همچنین از خواص رب انار ترش این است که طبیعت را قبض می‌کند و صفرا را فرو می‌نشاند و مقوی کبد است.

رب انار در وقت طبخ چون حرارت دیده آب خود را از دست داده و منعقد شده است پس کمتر ایجاد بخار و در نتیجه سردرد می‌کند شربت انار هم که با شکر و عسل قوام آمده همـین اثر را دارد ولی رب انار مفید تر است.

همچنین از خواص دیگر رب انار کاهش ریفلاکس و بهبود دریچه تحتانی مری است. رب انار گس و کمی ترش (نه خیلی ترش) برای این مقصود سودمند است.

درمان آفت دهان با رب انار

آفْت دهان یک بیماری شایع در دهان است که ضایعات دردناک همراه سوزش در مخاط دهان، زبان یا لثه به بار می‌آورد. یکی از راه‌های درمان آفت دهان استفاده از رب انار یا شربت انار است.

رب انار خواص ضد باکتریایی و ضدعفونی کننده دارد و برای رفع آفت دهان موثر است.

اگر آب انار ترش را با عسل حرارت دهند و به قوام آورند برای انواع زخم دهان مانند آفت (قلاع و قروح خبیثه) و جهت محکم کردن دندانها و جلوگیری از خونریزی لثه بسیار مفید است.

طرز درست کردن رب انار

از نظر حکمای طب سنتی رب انار عبارت است از اینکه آب انار را بوسیله کوبیدن و فشردن و سپس صاف کردن بگیرند و بجوشانند و پس از آن بوسیله پختن یا در آفتاب نهادن، مورد استعمال قرار دهند. طرز تهیه رب انار در کتاب تحفه حکیم مؤمن:

برای بدست آوردن رب انار، ابتدا باید حدود دولیتر انار را صاف کرده بجوشانند تا یک چهارم از آن باقی بماند. یا دولیتر آب انار را بجوشانند تا نصفی از آن بماند، آنگاه آن را صاف کنند و به همان اندازه نبات مصری یا قند سفید صاف کرده با آن مخلوط کنند و بجوشانند تا غلیظ شود.

آب انار در دفع سموم و تعادل مایعات بدن نقش مهمی ایفا می‌کند.

خواص آب انار

آب انار تازه با مزه ترش و شیرین بهترین انتخاب برای ملاقات و عیادت بیمار دچار سکته قلبی است.‌ پژوهش‌ها نشان می‌دهد نوشیدن روزانه یک لیوان آب انار طبیعی، دفعات وقوع دردهای قلبی پس از سکته و شدت و طول مدت آنها را کاهش می‌دهد.

مصلح آب انار در مواردی که اشخاص سرد مزاج آنرا میل کنند زنجفیل پرورده و گل پر است.

آب انار شیرین نیز صفرا بُر و تقویت کننده کبد است و در درمان تب‌های صفراوی و امراض پوستی موثر است. آب انار در دفع سموم و تعادل مایعات بدن به‌ خصوص خون نقش مهمی ایفا می‌کند.

مضرات انار

افرادی که مزاج سرد و تر دارند نباید در خوردن انار افراط کنند. زیرا انار سست کنده معده است. همچنین انار نفاخ است و کسانی که قوه هضم ضعیفی دارند باید از مصرف بیش از حد انار پرهیز کنند.

زیاده‌روی در مصرف انار ترش باعث جراحت در روده‌ها می‌شود و خراشنده امعا است. درضمن ناشتا خوردن انار بسیار مضر معده و روده است.

از هضم انار در معده بخاراتی تولید می‌شود که اگر در خوردن انار زیاده‌روی شود باعـث سـنگینی سر می‌شود و برای اعصاب به خصوص اعصاب بینایی مضر است(در صورتی که این اعصاب ضعیف باشند).

چنانچه انار تُرش باشد، ایجاد خشونت در حلق و حنجره و اعضاء داخل قفسه سـینه می‌کند چـون قـبض و ترشی این خصوصیت را دارد.

Summary
خواص انار در طب سنتی
Article Name
خواص انار در طب سنتی
Description
انار تولید کننده خون صالح است اما خون کمی از انار تولید می‌شود که در اصطلاح طبی به آن قلیل الغذا می‌گویند، یعنی عذائیت آن کم است. انار نفاخ است یعنی وقتی انار خورده می‌شود پس از هضم در معـده بخاراتی از آن حاصل می‌شود که اگر در خوردن انار زیاده‌روی شود باعث سـنگینی سر می‌شود که این موضوع برای اعصاب بخصوص اعصاب بینـایی مضـر است.
Author
Publisher Name
زیتمه