سلامت تن طب ایرانی وبلاگ

دلیل بیماری‌ها و حساسیت در فصل بهار

همزمان با پایان زمستان و فرا رسیدن بهار شاهد بروز تغییرات اساسی در طبیعت و بدن‌مان هستیم؛ دگرگونی‌هایی که نه‌تنها محیط اطراف زندگی ما را تحت شعاع قرار می‌دهد بلکه بر چگونگی و عملکرد اندام‌ها و دستگاه‌های درونی بدن‌مان نیز تاثیرگذار است.

بدن ما در هوای سرد زمستان، انرژی بیشتری برای تامین حرارت بدن و مقابله با سرما احتیاج دارد، برای همین مقدار غذایی که ما در چهارمین فصل سال مصرف می‌کنیم در مقایسه با سایر فصل‌ها بیشتر است، بنابراین به دنبال افزایش مصرف مواد غذایی، شاهد افزایش مواد زائد و غیرضروری در بدن هستیم.

از جمله بیماری‌هایی که در فصل بهار نسبت به فصول دیگر بیشتر شایع است، عبارتند از اورام مختلف مانند دمل‌های چرکی، ورم لوزتین، ورم مفاصل( زانوها یا مچ‌ها)، بثورات پوستی، خونریزی از بینی، آلرژی، گلو درد و خارش گلو است.

بیماری‌های شایع فصل بهار

از جمله بیماری‌هایی که در فصل بهار نسبت به فصول دیگر بیشتر شایع است، عبارتند از اورام مختلف مانند دمل‌های چرکی، ورم لوزتین، ورم مفاصل( زانوها یا مچ‌ها)، بثورات پوستی، خونریزی از بینی، آلرژی، گلو درد و خارش گلو.

دلیل بیماری‌ها در بهار از دیدگاه طب ایرانی

پوشیده نیست که در بهار به سبب حرارت لطیفی که در طبیعت آن است مواد زایدی که در زمستان در بدن ما بنا بر قوت سرما منجمد بودند را گداخته و روان مى‌سازد.

به واسطۀ این گداختن، حجم آن‌ها زیاد شده، جریان پیدا کرده و به اعضاى ضعیف مى‌ریزند و آثارشان در این اعضا و اندام‌ها به ظهور می‌رسد و ایجاد ورم‌هایی در حلق یا مفاصل و بیماری‌های مختلف دیگری می‌کنند.

حکما اعتقاد دارند که ضروری است با شروع بهار طبی که ممکن است زودتر از بهاری که در تقویم منتظر آن هستیم شروع شود، هر فرد باید اقدام به پاک‌سازی بدن از مواد زاید حبس شده کند.

بهار سالم‌ترین فصل‌ها است

ایجاد امراض مذکور دلیلی بر بد بودن کیفیت فصل بهار نیست، زیرا که بهار سالم‌ترین فصل‌ها است و منسوب به حیات و صحت و سلامتی است، دلیل این بیماری‌ها آنست که پزشک درونی بدن(قوه مدبره بدن) در این فصل جان و قدرت تازه‌ای گرفته و می‌خواهد مواد زاید حبس شده را دفع نماید.

بهار نجومی با بهار طبی تفاوت دارد

براساس دیدگاه‌ مکتب طب ایرانی، بهار طبی در حقیقت زمانی آغاز می‌شود که برودت و سرمای زمستان از بین می‌رود و هوا لطیف می‌شود؛ در این زمان گیاهان و درختان شروع به جوانه‌زدن و سبزشدن می‌کنند.

پاکسازی بدن در فصل بهار

حکما اعتقاد دارند که ضروری است با شروع بهار طبی که ممکن است زودتر از بهاری که در تقویم منتظر آن هستیم شروع شود، هر فرد باید اقدام به پاک‌سازی بدن از مواد زاید حبس شده کند. این پاک‌سازی متناسب با عادت‌ها و قابلیت‌های مزاجی هر فرد متفاوت است.

بنابراین هر فرد با توجه به مزاج یا سوءمزاج از طریق قی‌کردن، حجامت کردن، فصد (خون‌گیری) یا مصرف داروهای مسهل باید اقدام به پاکسازی بدن از مواد زاید و اضافی حبس شده در بدنش کند.

در فصل بهار باید مقدار غذای نسبت به فصل‌های دیگر کمتر باشد تا فضولات کمتری در بدن‌ انباشته شود.

پُرخوری در فصل بهار ممنوع!

افرادی وجود دارند که به هیچ‌یک از شیوه‌های پاک‌سازی اخلاط و سموم بدن عادت ندارند و انجام این نوع پاک‌سازی‌ها برای‌شان بسیار دشوار است، برای این گروه نیز راه حلی ساده وجود دارد.

این گروه باید دقت کنند در فصل بهار مقدار غذای‌شان را نسبت به فصل‌های دیگر کمتر کنند تا فضولات کمتری در بدن‌شان انباشته شود زیرا با کم کردن حجم غذا به بدن فرصت بیشتری برای دفع مواد اضافی و سموم داده خواهد شد.

همچنین لازم و ضروری است برای کمک به پزشک درونی بدن یا قوه مدبره بدنیه که حامی تندرستی است، از خوردن غذاهای مطلق یعنی گوشت، تخم پرندگان و شیر اجتناب شود و چنانچه مصرف آنها به دلایلی لازم باشد، به صورت حداقلی مصرف گردند؛ زیرا این مواد قابلیت تولید خلط زیادی دارند.

علمای طب ایرانی در متون مستند پزشکی سنتی از غذاهایی مانند بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، کاهو سکنجبین، سمنو،‌ آش شبدر و قره قروت به‌ عنوان بهترین و سبک‌ترین غذاهای ایرانی که قابلیت تولید خلط متوسطی دارند را برای فصل بهار توصیه کرده‌اند.

غذاهای مناسب فصل بهار

علمای طب ایرانی در متون مستند پزشکی سنتی از غذاهایی مانند بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، کاهو سکنجبین، سمنو،‌ آش شبدر و قره قروت به‌ عنوان بهترین و سبک‌ترین غذاهای ایرانی که قابلیت تولید خلط متوسطی دارند را برای فصل بهار توصیه کرده‌اند.

بهترین رژیم غذایی در فصل بهار برای کودکان

بهترین رژیم غذایی در این فصل برای کودکان و تقویت سیستم ایمنی و قوای جسمی آنها، خوردن سوپ جو، ماءالشعیر طبیعی، چلوگشنیز با گوشت جوجه خروس است. در متون طب سنتی، توصیه شده به کودکان در این فصل، کمتر گوشت قرمز داده شود و بیشتر آنها را به خوردن گوشت جوجه خروس که لطیف و زود هضم است و فضولات کمتری در بدن باقی می‌گذارد، تشویق کنیم.

پاکسازی خون وتقویت کبد در بهار

مصرف غذاهایی که در بالا ذکر شد موجب پاک‌سازی خون و تقویت اعصاب و قوای بدنی می‌شود، از طرفی مصرف حبوبات فصل بهار مانند ماش، نخودفرنگی و جو نیز توسط حکمای طب سنتی ایران برای این منظور توصیه شده است.

همچنین نوشیدن آب ماست، آب دوغ و ماءالشعیر سنتی که افزودنی‌های شیمیایی نداشته باشند نیز برای پاک‌سازی خون و تقویت کبد در فصل بهار بسیار مناسب است.

همچنین نوشیدن آب ماست، آب دوغ و ماءالشعیر سنتی که افزودنی‌های شیمیایی نداشته باشند نیز برای پاک‌سازی خون و تقویت کبد در فصل بهار بسیار مناسب است، درضمن بهتر است به جای آب، عرق کاسنی، عرق خرفه یا عرق شاه‌تره بنوشیم.

منابع:
– کتاب مفرح القلوب نوشته حکیم محمداکبر ارزانی
– آموزه‌های استاد محمد عبادیانی

Summary
دلیل بیماری‌های بهاری و پاکسازی خون و کبد در فصل بهار
Article Name
دلیل بیماری‌های بهاری و پاکسازی خون و کبد در فصل بهار
Description
حکما اعتقاد دارند که ضروری است با شروع بهار طبی که ممکن است زودتر از بهاری که در تقویم منتظر آن هستیم شروع شود، هر فرد باید اقدام به پاک‌سازی بدن کند. این پاک‌سازی متناسب با عادت‌ها و قابلیت‌های مزاجی هر فرد متفاوت است.
Author
Publisher Name
زیتمه