همه چیز در مورد گیاه گزنه
خواص داروئی گیاه گزنه فراوان است. گزنه با نام علمی Urtica نام سردهای از تیرهٔ گزنهایان و گیاهی علفی و پایا با ساقهای منشعب است.
برگهای دندانه دار گزنه پوشیده از کرکهای یک سلولی است که در آنها مایع سوزآوری ترشح میشود، از این لحاظ در موقع لمس کردن آن سوزش شدیدی احساس میگردد که باعث واکنش التهابی پوست شامل تورم و خارش میشود.
برخورد زیاد با گیاه گزنه میتواند باعث تب شود.
محل رویش گزنه
در اکثر مناطق معتدل دنیا یافت میشود. در ایران در ییلاقات اطراف تهران، شمیرانات و در کرج در دامنههای البرز، کندوان، پل زنگوله، در مناطق شمالی در مازندران و گیلان درهرزویل و جنگل نودی، عمارلو، راه کبوترچاک به زردچیان، رودبار، آستارا، بندر گز
همچنین در آذربایجان در دامنههای سهند، همچنین در دامنههای کوههای قافلانکو و بزگوش شهرستان مراغه و میانه و در لرستان (در کنار رودخانه کشکان) و استان همدان دامنههای کوه الوند و منطقه سرمشهد کازرون و فراشبند و کوههای اشکان ممسنی در استان فارس به طور خودرو دیده میشود.
دمنوش گزنه برای چی خوبه
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری از بیماریهایی مانند بیماریهای ویروسی، حفظ انرژی و دوری از خستگی بهتر است، روزانه یک فنجان دمنوش گزنه را میل کنید. برای این کار یک قاشق غذاخوری برگ گزنه را با ۲۵۰ میلی لیتر آب جوش دم کرده و میل کنید.
خواص گزنه در طب سنتی
گیاه دارویی گزنه در عربی اَنجُرَه، القُرَّاص و قُرَّیْص نامیده میشود، در گیلان به هرتیکه معروف بوده است. برگها، سرشاخههای گلدار و ریشههای گزنه مورد استفاده فراوانی دارد.
برگهای گزنه انبوه و پرخار و ریزه و خارهای ساقهی آن ظاهرتر و اگر با بدن اصابت کند باعث سرخی و سوزش و خارش میگردد. گلهای آن زرد و تخم آن از دانه کنجد بزرگتر، نرم و براق و کمی پهن و مایل به تیرگی و شبیه به بذر کتان است.
طبیعت یا طبع گزنه
از منظر طب سنتی ایرانی طبیعت یا طبع گزنه در اول سیّم گرم و خشک و در دویّم گرم نیز گفتهاند. به عبارتی سادهتر طبع گزنه گرم و خشک است.
خواص گزنه
گزنه لطیف کننده اخلاط لزج و جاذب و مُقرح اعضاء است. به بیانی سادهتر گزنه با قوت حرارت و نفوذ و جذب خود رطوبات را تحلیل میبرد و فانی میسازد. بنابرابن با مصرف بیش از اندازه آن امکان ایجاد زخمهای باطنی دور از انتظار نیست.
گزنه تحلیل برنده تودهها و ورمهای سفت و سخت و مدر بول و حیض و شیر و عرق و مُبَهی یا افزایش دهنده قوای جنسی است. همچنین پاک کننده سینه و شش و معده و بازکننده گرفتگیهای کبد و طحال است.
آشامیدن برگ مطبوخ گزنه با ماءالشعیر جهت امراض صدر مانند آسم و تنگی نفس و راستدَمی یا ارتوپنه و پاک سازی سینه از اخلاط لزج غلیظ به غایت نافع است.
همچنین گذاشتن برگ کوبیده شده گزنه در بینی قطع کننده رُعاف یا خون دماغ شدن است و حمول نیم مثقال از آن همراه با مُر به نسبت مساوی به غایت مدر حیض است.
ضماد برگ گزنه و طلای آن با عسل بر قضیب و کنج ران محرک باه یا قوای جنسی است و مضمضه عصاره گزنه محلل ورم لهات یا زبان کوچک که در بیخ حلق قرار دارد میباشد. و کوبیده شده تخم و برگ خشک آن برای خشک کردن زخمها نافع بی سوزش و تیزی است.
خواص روغن گزنه
روغن گزنه طبیعتی گرم وخشک دارد و ملطف اخلاط لزج است و تحلیل برنده ورمهای سخت و صلب است، همچنین روغن گزنه جهت بهبود درد طحال و پهلو و کلیه سریع الاثر است.
روغن گزنه در گشودن دمل و قطع زگیل نافع است. استفاده موضعی از روغن گزنه با عسل بر قضیب و کنج ران محرک قوای جنسی است. قابل ذکر است که خواص روغن گزنه خصوصا در تقویت قوای جنسی قوی تر از بزر آن است.